Smør

I jernalderen gav køerne ikke mælk hele året rundt, derfor har man sørget for at konservere meget af mælken til smør og ost, som kunne gemmes. Der er fundet rester af en smørkærne fra vikingetiden i Hedeby. Her har de åbenbart haft større mængder af fløde, som skulle konserveres.

Når der kun er tale om mindre mængder af fløde, kan smørret piskes i en lerkrukke. Den lune, lidt sure fløde piskes med 4-5 afbarkede ris af pil til den skiller i smør og kærnemælk. Med en træske samles smørret i en klump, og kærnemælken hældes fra. Herefter "vaskes" smørret i koldt vand for at få alle mælkeresterne ud. Smørret æltes godt, så luften presses ud, og der kommes salt i til sidst. Ved at fjerne mælkeresterne og luften, forhindrer man at smørret bliver harsk.

Kærnemælksost også kendt som friskost

Fra smørfremstillingen får vi et restprodukt i form af kærnemælk, det kan bruges til fremstilling af en blød ost.

1 kande kærnemælk kommes i en lerkrukke, som sættes tæt ved bålet. Krukken skal vendes med jævne mellemrum, for at kærnemælken ikke svider på. Der må ikke røres i krukken.

Efter et godt stykke tid har kærnemælken skilt sig i en hvid osteklump og den klare valle. Massen kommes op i et hørklæde, som er bundet fast over en lerkrukke med et bastbånd. Herved sis vallen fra, og ostemassen tilsættes lidt salt og forskellige krydderurter, alt efter årstiden.

Krydderurter er der masser af i "køkkenhaven". Vi skal dog huske på at nogle af planterne er sjældne og derfor kun må høstes med stor omtanke. Dild er frit tilgængelig. Etage løg er en af de sorter man skal høste med omtanke. Smagen er fantastisk, men også meget gennemtrængende.

Dessert pandekager med Mjødmarinerede frugter

 

2,5 kopper hvedemel
3-4 æg
4 kopper mælk
Lidt salt
1 skefuld honning
Smør til bagning

Mel, mælk, æg, salt og honning kommes i en krukke og piskes til en lind masse. Der spædes til, hvis pandekagedejen ikke er lind nok. Dejen hældes op i en lerkande.

Bag pandekagerne i smør på en varm pande over bålet. De vendes, når de er gyldne og bages færdig på den anden side.

Pandekagerne rulles sammen og spises varme med mjødmarinerede frugter. Denne ret er en rigtig høstfestret.

Mjødmarinerede frugter laves af årstidens frugter, som kan være æbler, pærer, blommer eller hindbær. Hvis det skal være ekstra fint bruges også nogle ferskner. Frugterne skæres ud i mindre stykker og kommes i en lerskål. Honning opløses i mjød, der hældes over frugterne, de skal være dækket helt. Til sidst kommes knuste nøddekerner i. Efter et par dage er frugterne parat til at blive spist. 

Mjødmarinerede æbler

Mjød
Æbler

Æblerne skylles og skæres i tern. Mjød og æbler kommes i fedtstensgryden og bringes til kog i 10 minutter.

Saltede nødder

Hasselnødder
Vand
Salt

Varm vandet op til kogepunktet på en pande over ilden. Opløs salten i det kogende vand. Læg nødderne i lagen og lad dem trække i 30 minutter. Lad dem dryppe godt af i en sigte, inden de fordeles på en ny, tør pande, som varmes over ilden i 30 minutter til nødderne er sprøde og tørre.

Karamelliserede hasselnødder

Hasselnødder
Honning

Nødder kommes i et hørklæde og bankes med en grydeske til små stykker. Honning og nødder kommes på en pande over ilden. Efter 5 minutter tages de honningklistrede nødder af panden og nedkøles til de er størknet til små og lækre klumper af karamelliserede hasselnødder.

Ristede æbler

Æbler
Honning
Kanel

Æblerne skæres i både, drysses med kanel og kommes på panden sammen med honning i 5 minutter.

 

1 kande = ca. 1 liter
1 kop = ca. 150 ml
1 skefuld = 1 spiseske

  • Klar til at blive pakket ind et styk velkrydret ged

  • Her pakker Erik Voss og Peter den ind inden den kan sænkes i det opvarmede hul og dækkes til

  • Det velsmagende resultat mange timer senere, men helt sikkert det hele værd